
מהפך בגרמניה: פרידריך מרץ, מנהיג מפלגת הנוצרים-הדמוקרטים (CDU), יהיה הקנצלר הבא של גרמניה לאחר שמפלגתו זכתה בניצחון משמעותי בבחירות שנערכו אמש (ראשון). מפלגת ה-CDU של מרץ זכתה ב-28.5% מהקולות, בעוד הקנצלר המכהן אולף שולץ מהשמאל כבר הודה בהפסדו, עוד בטרם פורסמו התוצאות הרשמיות.
התוצאה המשמעותית ביותר בבחירות היא ההישג חסר התקדים של מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD), שזכתה במקום השני עם 20.8% מהקולות – פי 2 מכוחה הנוכחי. זו הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה שמפלגת ימין קיצוני מגיעה למקום כה גבוה בבחירות הלאומיות. ראש המפלגה, אליס ויידל, בירכה על התוצאה ואמרה: "הגענו לתוצאה היסטורית וביססנו את עצמנו היטב כמפלגת העם".
עוד באתר:
למרות ההישג המרשים של הימין הקיצוני, נראה שמרץ יוכל להקים קואליציה בקלות יחסית, בלעדיה. לאחר ששתי מפלגות קטנות – ה-BSW של השמאל הקיצוני וה-FDP של הימין הליברלי – לא עברו את אחוז החסימה של 5%, מפלגותיהם של מרץ ושולץ מחזיקות יחד ברוב של 328 מושבים בבונדסטאג, יותר מ-316 המושבים הדרושים לכינון ממשלה, ונראה כי פניהם מועדות להקמת ממשלה משותפת.
אמנם חבירה תיאורטית למפלגת הימין הקיצוני הייתה מעניקה למרץ רוב קואליציוני גדול יותר, של 360 מושבים, אך מפלגת CDU מחרימה את "אלטרנטיבה לגרמניה" ולא נוהגת לשתף איתה פעולה. כעת צפויה מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" להפוך לאופוזיציה הנחרצת ביותר לממשלה החדשה.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בירך על התוצאות שמסמנות את התרסקות השמאל והמרכז בגרמניה: "יום נהדר לגרמניה. הגרמנים התעייפו ממדיניות האי-היגיון בריא, בעיקר בכל הקשור להגירה ואנרגיה". גם ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר לברך את מרץ בציוץ: "ברכות לפרידריך מרץ ולמפלגה הנוצרית-דמוקרטית על הניצחון הברור בבחירות הערב. אני מצפה לעבוד בשיתוף פעולה הדוק עם הממשלה החדשה כדי לחזק עוד יותר את השותפות בין המדינות".
יצוין, כי מרץ נחשב לפרו-ישראלי מובהק, באופן חסר תקדים בפוליטיקה הגרמנית. בניגוד לקנצלר היוצא שולץ, הוא גם מתנגד להמשך התמיכה הגרמנית באוקראינה – עמדה שעשויה לסמן שינוי משמעותי במדיניות החוץ של גרמניה.
הבחירות בגרמניה הוקדמו בחצי שנה בעקבות נפילת ממשלת "הרמזור" בראשות הקנצלר שולץ. מרץ, שמייצג את הימין המתון, עומד בראש הסיעה המאוחדת CDU/CSU, הכוללת את הנוצרים-דמוקרטים ואת מפלגת האחות הבווארית. ניצחונו מסמן מפנה משמעותי בפוליטיקה הגרמנית ועשוי להשפיע על יחסי החוץ של המדינה, במיוחד בכל הנוגע ליחסים עם ישראל ולמדיניות כלפי אוקראינה.