
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ דוד ביטן, אישרה היום לקריאה ראשונה את ההצעה של ח"כ יוסף טייב לתקן את חוק זכויות מבצעים ומשדרים, על מנת לעדכן את דיני זכויות המבצעים. העדכון נדרש על מנת לאפשר לאמנים המבצעים לקבל תמלוגים על יצירות שלהם שמשודרות ומושמעות במגוון פלטפורמות ועליהן כיום הם לא מקבלים תשלום.
המציע ח"כ טייב ציין בישיבות הקודמות כי הסיבה להגשת הצעת החוק היא כדי לייצר סימטריה חקיקתית בין זכויות היוצרים לבין זכויות המבצעים. "האמנים הם מלח הארץ, הם גורם להצלחה מסחרית של תעשיית המוזיקה בכלל. נחשפנו לתרומה האדירה של האמנים בקורונה ובמלחמה והם חלק אינטגרלי מחיזוק העורף, והחובה שלנו היא לדאוג האמנים יוכלו לקבל את מה שמגיע להם בדין ולא בחסד", אמר.
עוד באתר:
בישיבות הקודמות ציין היו"ר ביטן כי בכוונתו להוסיף בחוק עצמו סעיף להקמת קרן בסך 10 מיליון שקלים במשרד התרבות, שבאמצעותה ניתן יהיה לסייע לכל האמנים שנקלעו למצוקה. הוא אמר כי שר התרבות מסר לו שבשנה שעברה חולקו 6 מיליון שקל, אבל הדבר לא קבוע בחוק, והבהיר כי את הנושא הזה תבחן הוועדה לעומק בעת הכנת ההצעה לקריאה שניה ושלישית.
נושא נוסף שייבחן לקראת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית הוא החלת החוק גם על יצירות שנוצרו לפני שנת 1984, וכן בחינה של מה נחשב לתמלוג ראוי. כיום למבצעים יש שני סוגי זכויות, אחת זכות למנוע שידור והעתקה ועכשיו אפשר יהיה לגבות כסף גם עבור העמדה לרשות הציבור. השנייה היא זכות על ביצוע פומבי וזה הכסף שגובה ארגון יציג עבור כל המבצעים, מעסקים כמו מספרות, פאבים ואולמות אירועים. עם זאת, היום אישרה הוועדה כי עסקים זעירים וכאלה שמעסיקים עד 4 עובדים לא יצטרכו לשלם עבור הזכויות אלא אם מהות העיסוק שלהם היא השמעת מוזיקה.
באשר לגביית התמלוגים הודיע היום מנכ"ל אשכולות, אורי רשטיק, כי בשבועות האחרונים הגיעו ארגוני היוצרים והמבצעים אשכולות, עילם והפדרציה למוזיקה ישראלית להסכמה על מנגנון גבייה משותף שיקל על עסקים קטנים, ככל שרשות התחרות תאפשר זאת. היו"ר ביטן בירך אך הזכיר כי השאלה היא כמה גובים בסופו של דבר, וציין כי נושא התמלוג הראוי יידון בעת הכנת ההצעה לקריאה שנייה ושלישית.
הדיון הפך סוער באשר לשאלה האם להחיל החוק על יצירות שנוצרו לפני שנת 1984, והאפשרות שארגוני המבצעים יגבו כסף עבור העמדתם לרשות הציבור בפלטפורמות השונות באינטרנט כמו יוטיוב וספוטיפיי. רשטיק התייחס לכך ואמר כי יש בעיה נקודתית גם גופי הסטרימינג. נציג ספוטיפיי, עו"ד מישל קיינס, התפרץ לדבריו ואמר כי הדרישה הרטרואקטיבית תפגע אנושות גם במבצעים ובאמנים, ורשטיק השיב: "אני מייצג את המבצעים ואתה אל תדבר בשמם. תדבר בשם ספוטיפיי". היועץ המשפטי של אשכולות, עו"ד ברק בר שלום, הוסיף: "היום אמנים לא מקבלים מהם שקל וזאת הפגיעה האנושה".
היו"ר ביטן שב והבהיר כי בשלב זה הוא מקבל את עמדת משרד המשפטים שלא לאשר החלה רטרואקטיבית, וציין כי גם נושא זה ידון לעומק בעת הכנת ההצעה לקריאה השנייה והשלישית. הוא הוסיף כי החוק נותן זכויות רבות לאמנים המבצעים. בתום הדיון אושרה ההצעה כאמור בקולותיהם של היו"ר ביטן, ח"כ טייב וח"כ אברהם בצלאל.