
בימי ספירת העומר בהם ענף המוזיקה שובת, התארחה הזמרת החרדית המוכרת יעל כליפא בתוכנית 'אשת חיל' עם מיכל ירושלמי ב'קול חי', כשהיא חושפת את סיפור חייה המטלטל ומשתפת בתובנות ולקחים מרתקים.
פתחה את הראיון בחזרה לילדותה, תקופה שבה הרגישה שונה ולא שייכת. "באמת במקור שלי הייתי ילדה מאוד מופנמת, מאוד שקטה… לא הצלחתי בלימודים בכלל, וזה לא שלא ניסיתי, ניסיתי, אבל משהו לא עבד שם", היא שיתפה. היא תיארה כיצד הוריה, עולים חדשים מצרפת, נאבקו להשתלב בישראל, והיא עצמה התמודדה עם קשיים חברתיים ולימודיים. "הוריי עולים חדשים מצרפת, ובדיוק נכנסתי לבית יעקב, עם שיער קצר ומתולתל… ילדות צחקו עליי, ולא מעט היכו אותי", סיפרה, והוסיפה בחיוך המלצה לאימהות: "אני מבקשת בכל לשון של בקשה, לא לגזור את השיער של הבנות שלכן, במיוחד אם הוא מתולתל".
התחושה של חוסר שייכות ליוותה אותה גם בגיל ההתבגרות, כשלא התקבלה לסמינר. "שנה וחצי לא קיבלו אותי לסמינר… הרגשתי תמיד שאני מיוחדת… אבל לא ידעתי אם זה טוב או לא טוב", היא נזכרה. עם זאת, היא הדגישה את החשיבות של שיתוף החוויות הללו: "אני משתפת את זה בעיקר בשביל נערות, ולא רק נערות, יש גם נשים שמרגישות שאין להן מקום בעולם… לפעמים להתעסק במראה החיצוני מטשטש את מה שאת באמת רוצה".
עוד באתר:
המוזיקה הפכה לנקודת מפנה בחייה של כליפא. הוריה, שהבחינו בקשייה, דאגו להביא כלי נגינה לבית – פסנתר וגיטרה – ופתחו בפניה עולם של ביטוי עצמי. "היה אור בבית, אור של מוזיקה. מוזיקה מרפאה, ממש", סיפרה בהתרגשות. היא תיארה כיצד המוזיקה הפכה לשפה משפחתית: "אבא שלי ניגן על הגיטרה, אני על הפסנתר, ולא היינו צריכים לדבר בכלל… הרגשתי, אולי יש לי עולם עשיר בפנים".
בגיל עשר, כששרה במקהלה של מירי ישראל והופיעה בבנייני האומה, היא החלה להבין את כוחה של המוזיקה ככלי לחיבור ולריפוי. "פתאום הבנתי שיש פה מקום לביטוי לנפש… לא להצליח בלימודים ולא להצליח בחברה, זה מאוד מדכא לילדה צעירה… המוזיקה נתנה לי את המקום הזה", אמרה.
כליפא שיתפה גם על תקופות מאתגרות בחייה האישיים, כולל שבע שנות ציפייה להפוך לאם. "זה היה שבע שנות ציפייה… חוסר הוודאות, נראה לי שזה הכי קשה, שאת לא יודעת אם זה ייגמר בסוף", סיפרה בכנות. בתקופה זו, היא מצאה נחמה בקברי צדיקים ובתפילה: "הלכתי לקבר רחל… קלטתי שאמא רחל והאימהות הקדושות גם חיכו, ולא בגלל שהן לא היו ראויות… השם מתאווה לתפילתן של צדיקות". היא הוסיפה: "למדתי שאין עוד מלבדו, ושמה שהשם רוצה זה לטובתי הנצחית. אם אין לי עכשיו, כנראה שיש לי תכלית אחרת".
החיבור לרבי נחמן מברסלב ולתורתו סייע לה למצוא שמחה ואמונה גם ברגעים הקשים. "רבי נחמן מלמד אותנו על שמחה פשוטה, כמו של ילד קטן… הוא יודע שהשם מטפל בו, והכול בסדר", אמרה. כיום, כאם לארבעה ילדים, היא רואה בהורות זכות עצומה: "זכיתי ממש ללא התערבות רפואית… יש לי בת. את לא יודעת מה זה… זכות ענקית".
כזמרת, כליפא רואה את תפקידה כשליחות לחבר בין נשים ולעורר את הלב שלהן. "אני מרגישה שחלק מזה שאני שרה בעולם… זה להסתכל עליהן בעיניים ולהגיד, מה השליחות שלך בעולם? מי את? מה משמח אותך?", היא אמרה. היא הדגישה את החשיבות של גילוי הנקודה הטובה בכל אישה: "כשמישהי יודעת את המקום העשיר שלה בפנים, היא כבר לא חיה בהישרדות… היא פשוט שמחה".
כליפא גם שיתפה על האתגרים של הופעה מול קהל נשי בלבד, תוך שמירה על ערכי הצניעות והקדושה. "אני לא מרגישה מוגבלת בכלל… השם יתברך עשה לי קהל יעד – נשים איכותיות ומקסימות", אמרה. היא משלבת שירים מקוריים עם קאברים מוכרים, ויוצרת קהילה של "חברות של יעל כליפא" דרך קבוצות ואירועים.
בסיום הראיון, כליפא השאירה את המאזינות עם מסר מעצים: "להיות בדיוק באמצע, לא לשאוף לבמה, אלא לשאוף להגיע ללב של האנשים, לעשות רצון השם… לגלות את הנקודות הטובות, להיות אישה שמחה". היא הדגישה את החיבור לקדוש ברוך הוא כמקור להצלחה ולשמחה, והודתה על הזכות לשתף את סיפורה.
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'אשת חיל' בהגשת מיכל ירושלמי ב'קול חי':