רפואה תרופה חיסון נגיף מעבדה Laboratory examination of Ebola. Scientist takes blood pipette and microscope studies in biological samples.

הסלמונלה, כמו ה- Shigella וה-Campylobacter, שייך למשפחת Enterobacteriaceae. קיימים מעל 2000 סוגים שונים של החיידק, כ – 10% מהם יכולים לגרום להתפתחות מחלה בבני אדם.

הסימנים הקליניים של המחלה, הנגרמת מזיהום בסלמונלה: שלשול מימי עד דמי, כאבי בטן מלווים בהתכווצויות, בחילות, הקאות וחום (לעיתים גבוה). המחלה נמשכת 7 – 4 ימים ובד"כ חולפת ללא צורך בטיפול. לעיתים אף יהיו זיהומים ללא כל סימפטום. אלו סימנים האופייניים גם למחלות מעיים הנגרמות ע"י חיידקים אחרים.

יש לציין שחיידקי סלמונלה אינם מחוללים מחלה ע"י יצירת רעלנים, כמו חיידקי הסטפילוקוקוס, אלא מתרבים במעי. לכן, התפתחות המחלה איטית יותר ומתפתחת בין 12 ל – 72 שעות מהחשיפה למזון המזוהם.

בנוסף, יכולות להופיע באופן נדיר תופעות חמורות יותר כמו דלקת קרום המח, זיהום בפרקים ובעצמות ואלח דם היכול להסתיים במוות. במיוחד אצל תינוקות, ילדים קטנים, זקנים, ומוחלשי מערכת החיסון.

במקרה של מחלה המלווה בחום, בשלשול דמי, בכאב ראש עז או בזיהום בחולה מקבוצות הסיכון שפורטו יש לפנות מיד לרופא, הן לזיהוי החיידק בתרבית צואה, להערכת החומרה והצורך בטיפול אנטביוטי ובטיפול תומך (נוזלים, מלחים וכו'), והן להחלטה על פתיחת "חקירה אפידמיולוגית" ע"י משרד הבריאות לזיהוי מקור הזיהום.

המקור העיקרי של מחלה הסלמונלוזיס הינו מזון מזוהם ובמיוחד מזון מן החי: בשר ובעיקר בשר עוף, ביצים, ומוצרים המכילים ביצים (מיונז, גלידה, קצפת ועוד). ניתן למצוא את הסלמונלה גם במזון, שלא עבר טיפול בחום וזוהם ממגע עם בעלי חיים, או אנשים המפרישים את החידק, או במזון שזוהם ע"י צואה, מים, או מסביבת עבודה מזוהמת.

רכישה של המזון ממקורות בטוחים והנמצאים תחת פיקוח. יש לרכוש ביצים שלמות ונקיות מחנות במחזיקה אותם בטמפרטורה של פחות מ – 20 מעלות צלזיוס. בשר יש לרכוש אצל קצב, המקבל את הסחורה ממשחטה מאושרת והמחזיק את העופות בקירור ושומר על ניקיון באטליז.

החיידק רגיש לטמפרטורות גבוהות וטיפול המזון בחום מעל 65 מעלות למשך יותר.

מ – 5 דקות משמיד את החיידקים. הקפאה או צינון המזון (שמירת האוכל במקפיא או המקרר) אינם משמידים את החיידק, אך מאטים מאוד את יכולתו להתרבות. לכן יש לבשל את העוף בישול יסודי, ויש לוודא כי טמפרטורת הבשר הגיעה לפחות ל – 65 מעלות, מומלץ שלא לאכול ביצים רכות או ביצת עין.

בבית יש להקפיד על ניקיון והיגיינה של הידיים הנוגעות בבשר בעוף והכלים המשמשים לחיתוך וטיפול בעוף, (סכינים, לוחות חיתוך, כלי הגשה). כדי למנוע זיהום בסלמונלה צריך למנוע מגע בין המזון שעבר חימום למזון ולכלים בהם טיפלנו במזון לפני החימום.

נכתב ע"י ד"ר איל שחר, מומחה בגסטרואנטרולוגיה, המכון לגסטרואנטרולוגיה, בי"ח אסף הרופא, מטעם המכון לאיכות ברפואה והאיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, הר"י











עוד כתבות שיעניינו אותך

תיעוד מרטיט

גזירת הגיוס: המקובל פרץ בבכי במהלך הברית; צפו

נתי קאליש
אל תחמיצו

הצטרפו לשידור: מתכוננים ליום הדין עם אמן הרגש החסידי

קובי ברומר ומנדי וייס
אדון הסליחות

צפו בתיעוד המרגש: 50 אלף איש ברחבת הכותל המערבי

אבי יעקב
מגן איתן

לייזר ב-100 קילוואט שמפיל מל"טים בעלות דולרים בודדים

קובי פינקלר
סמוך לכלא הצבאי

דרמה של ממש: המוחים הצליחו לשחרר עריק שהובא למעצר

נתי קאליש
רגע לפני סיום השנה

מרדכי בן דוד משיק סינגל מרגש • "וכל באי עולם"

אליעזר חסיד
"פה כדי להישאר"

צפו: השגריר האקבי הוכתר כ'אזרח כבוד' בשומרון

נתי שולמן
מסכמים שנה

אל תחמיצו: הפלייליסט מתקן את כל שבתות השנה

אלי ממונסי
כך זה נראה

צווי הריסה למטוס החגיגות הפלסטיני בשומרון

אבי יעקב
צפו

לקראת פתיחת השגרירות בירושלים: ראשי הממשלות נפגשו

שלמה ריזל
'ויחזור לתלמודו'

אחרי שעתיים: הפגנות הפלג הסתיימו; הכבישים נפתחו

פנחס בן זיו
המסורת ממשיכה!

קובי ברומר וישיבת אורייתא נוקדים בקומזיץ רביעי

אליעזר חסיד
לצפייה מלאה

ימים נוראים או ימים נחמדים? הצטרפו לשיחת הכנה מרתקת

יענקל'ה פרידמן
טור מרתק

הרעלת מזון באומן ונפטר מונח במשאית הקירור של הסלטים

מאיר רובינשטיין
טרור מגזרה נוספת

נהג משאית 'סיוע' ירדני פתח באש: 2 נרצחו במעבר אלנבי

קובי פינקלר
בדומה לאביו זצ"ל

צפו: המסוק של הגר"י יוסף בדרך לעצרות הסליחות

נתי קאליש
מפתיע?

צפו: דורבן תועד יוצא מהמחילה בספארי

קובי פינקלר
השיעור המלא

להיוולד מחדש: רוצים לחזור לנקודת ההתחלה?

הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון
צפו

התמרון בעיר עזה מתרחב; צה"ל מפרסם תיעוד

קובי פינקלר
תיעוד מהאירוע

צפו: נתניהו לסוכני המוסד: "יש לכם פה ביפרים?"

שלמה ריזל