הסוכה בחצר בית הכנסת, צולם בימי חול המועד פסח | צילום: אמס

בטיבורה של העיר רחובות, במרכזו של רחוב עזרא – המוקד העיקרי של הקהילה החרדית בעיר – שוכן לו בית הכנסת פא"י, המהווה מגדלור של תורה ותפילה בעבור כלל תושבי העיר.

בית הכנסת נושא את שמה של תנועת פועלי אגודת ישראל (פא"י), תנועה חרדית שנוסדה בפולין לפני מלחמת העולם השנייה ופעלה בארץ ישראל כמפלגה פוליטית. פא"י הייתה תנועת פועלים חרדית שהקימה יישובים חקלאיים ובתי כנסת רבים ברחבי הארץ.

הכניסה לבית הכנסת | צילום: אמס

כרב בית הכנסת מכהן הרב אברהם ישראל רובין, מו"צ חסידי ידוע וראש מערך הכשרות בד"ץ מהדרין. בעבר, ניהל הרב רובין גם את מערכת הכשרות המקומית ברחובות עד שבהוראת בית המשפט הוא נאלץ לבחור בין הרבנות המקומית לבין מערכת הכשרות שלו, ובחר באחרונה.

כל גווני הקשת

בית הכנסת פא"י הוא השטיבלאך המרכזי של רחובות והוא מהווה "כור היתוך" אמיתי של אנשי תורה מכל הגוונים. מתפללים כאן יחד יהודים מכל המגזרים באחדות גדולה. נוסח התפילה הרשמי – כפי הנכתב במודעה קטנה למעלה – הוא נוסח ספרד, אך בפועל, מניינים רבים מתנהלים גם בנוסח אשכנז.

תפילת שחרית של חול המועד פסח ב'בית יהודה' | צילום: אמס

המתפללים הקבועים מגיעים ברובם מהציבור החרדי, במיוחד ליטאים וספרדים, אך יש גם נוכחות משמעותית של דתיים לאומיים ומסורתיים. גם חסידי חב"ד רבים מגיעים לפא"י, למרות שבמרחק של כשלוש דקות הליכה שוכן בית הכנסת חב"ד המרכזי של העיר. הסיבה לכך היא המקווה הממוקם במתחם פא"י, שלא קיים בבית כנסת חב"ד.

מבנה בית הכנסת

במתחם בית הכנסת פא"י ישנם ארבעה חדרי תפילה מרכזיים. בקומת הקרקע נמצא 'בית יהודה', בקומה העליונה ממוקם היכל בית הכנסת המרכזי הנקרא בשם 'היכל פנחס' ובסמוך אליו 'אוהל משה', שבעבר היה חדר קטן אך עבר שיפוץ והרחבה לאחרונה והפך לחדר מכובד ומרווח. במקום אחר במתחם, שגם אליו צריך לעלות במדרגות, נמצא 'משכן יוסף'.

המדרגות העולות ל'משכן יוסף' | צילום: אמס

בנוסף, בקומת הקרקע מתחת ל'משכן יוסף' נמצא 'היכל התורה', בו מתקיימת תפילת שחרית פעם אחת בשעות הבוקר המוקדמות, אך במשך היום הוא משמש בעיקר לשיעורי תורה.

חצר בית הכנסת, מימין – בית יהודה. במרכז התמונה – הדלת דרכה עולים להיכל בית הכנסת ול'אוהל משה' | צילום: אמס

בחצר בית הכנסת תמצאו סוכה קבועה שהגבאים לא טורחים לפרק גם אחרי החג. בתוך הסוכה ממוקם שולחן המשמש להנחת תפילין בשעות הבוקר, ובזמני עומס, בעיקר בתפילות מנחה וערבית בזמנם, מתקיימים בה גם מניינים נוספים.

בית הכנסת פא"י, מראה כללי | צילום: אמס

המקווה בבית הכנסת פא"י הוא קטן, אך בדרך כלל די נקי ומתוחזק. במקווה יש בסך הכל 4 מקלחות, ובור טבילה אחד שלא מאפשר את כניסתם של יותר משני טובלים במקביל, וגם זה בדוחק.

בשעות עומס כמו בערבי שבתות בשעות הסמוכות לכניסת שבת, בערבי חגים וכדומה, הוא מלא עד אפס מקום. המקווה נפתח כבר בשעות הבוקר המוקדמות, מה שמאפשר למתפללי המניין המוקדם לטבול לפני התפילה.

הכניסה למקווה פא"י | צילום: אמס

בשונה מהמצב במקוואות רבים אחרים – במקווה פא"י לא קיים מקווה לטבילת כלים, וכותב השורות היה עד למספר מקרים בהם טובלים עשו שימוש בבור הטבילה על מנת לטבול את כליהם (אל תעשו את זה! יש מקווה כלים במרחק 5 דקות הליכה בסך הכל, ברחוב הרצל).

ומה לגבי המניינים?

אחד המאפיינים הייחודיים של בית הכנסת פא"י לעומת בתי כנסת אחרים בעיר, הוא זמינות המניינים לאורך רוב שעות היממה. התפילות מתחילות כבר בשעות הבוקר המוקדמות, עם "מניין פועלים" בשעה 05:30 בבוקר, וממשיכות בתדירות גבוהה עד קרוב ל-10, אחר כך, אין מניינים רשמיים בלוח הזמנים, אך לרוב יהיו עוד מניינים, בהתאם להתקבצות המתפללים, במיוחד בימי בין הזמנים וכדו'.

>>> עוד בפרויקט השטיבלאך של אמס:

• תקנות קפדניות בשטיבלאך: חזן שלא מגלח זקנו ולאחר טבילה
• השטיבל בו ספרדים מרגישים בנוח יותר מהחסידים
• לזכות ר' ישעיהל'ה: השטיבלאך שבו תמצאו גם ארוחת בוקר
• בין הסמטאות: בית הכנסת שבו מתפללים בני השר הפלסטיני

לאחר מכן, בשעות הצהריים, מתקיימים במקום כמה מנייני מנחה גדולה, ובהמשך מניינים נוספים לפי המצוין במסך הגדול שבמקום. כשעה לפני שקיעת החמה, מתחילים להתקבץ תושבי האזור לתפילת מנחה, באופן שבכל רגע נתון יש מניין שמתחיל או עומד להתחיל בדקות הקרובות.

המסך המציג את זמינות המניינים | צילום: אמס

מניינים לתפילת ערבית מתקיימים החל מצאת הכוכבים, כשמרבית המניינים בתחילה מתקיימים דווקא בחצר, לאחר מכן יש מניין כל רבע שעה עד לשעה 22:00, ב'אוהל משה' שבקומה השנייה.

למרות הגמישות הרבה בזמני התפילה, בית הכנסת מקפיד על סדר וארגון. התפילות מתנהלות לפי לוח זמנים מסודר, והנהלת בית הכנסת אינה מאפשרת להתחיל מניין חדש לפני זמנו אם הדבר עלול לפגוע במניין שזמנו פורסם מראש. הגבאים דואגים לתחזק את המקום שיהיה לשם ולתפארת, נקי ומסודר, ולצד זאת – אולי כחלק מזה – חלקם גם די קפדנים, והם עומדים על הכללים בתוקף.

שיעורי תורה – יש?

מעבר לתפילות, בית הכנסת פא"י הוא מרכז תורני פעיל. מתקיימים בו שיעורי תורה רבים, ובמיוחד שיעורי "דף יומי" במספר שעות ביום ולקהלים שונים. שיעורים אלה מאפשרים למתפללים מכל רקע ורמה להשתלב בלימוד התורה היומי.

בית המדרש פתוח לאורך שעות היום, ומשמש גם ללימוד עצמאי ולחברותות. הספרייה במקום מכובדת ומכילה ספרים רבים ומגוונים.

לוח המודעות במתחם, המציג מידע גם על שיעורי תורה | צילום: אמס

בית הכנסת מתוחזק היטב. השירותים – בשונה מהמצב בהרבה שטיבלאכים אחרים – נקיים ונעימים. בחדרים השונים קיימים מזגנים בתשלום, ומאוורים אף ללא תשלום, המקום נגיש לאנשים עם מוגבלויות.

מצד שני, אין במתחם חדר קפה מסודר ואף לא קולר רשמי. אם תחפצו ללגום מים בעת ביקורכם במקום, תוכלו לעשות זאת בברזים המיועדים לנטילת ידיים. קצב התפילה בבית הכנסת פא"י מתון – לא מהיר מדי ולא איטי מדי, מה שמאפשר תפילה נינוחה.

אתגר החניה

אתגר מרכזי בהגעה לבית הכנסת פא"י, הוא החנייה. אין חנייה רשמית לבית הכנסת והאופציה היחידה היא לחנות ברחוב או ברחובות הסמוכים. בשעות התפילה העמוסות המצב הופך מאתגר, ורבים נאלצים לחנות במרחק הליכה או אף על המדרכות.

מתקן אופניים בבית הכנסת, הגבאים עומדים בתוקף על כך שיש לקשור את האופניים כאן, ולא בחצר בית הכנסת. משמאל – היכל התורה | צילום: אמס

מעניין לציין שדווקא בשעות הבוקר המוקדמות (5-6) יש בעיות חנייה הרבה יותר קשות מאשר בשעות המאוחרות יותר, ותוכלו למצוא אנשים חונים בתחנת האוטובוס ועל המדרכה. מאוחר יותר, בסביבות 7-8, בית הכנסת הרבה יותר עמוס אך דווקא יש הרבה פחות בעיות חנייה. הדבר נובע מכך שבשעות הבוקר המוקדמות מדובר בעיקר באנשים המגיעים עם רכביהם בדרך לעבודתם, ואילו בשעות המאוחרות יותר מגיעים יותר אברכים ותושבים מהרחובות הסמוכים, שמגיעים ברגל.

בסמוך לבית הכנסת ממוקמת תחנת אוטובוס ממנה יוצאים קווים לירושלים, בני ברק, בית שמש, אלעד, אשדוד, מודיעין עילית, ובערבי ומוצאי שבתות גם לביתר עילית. עובדה זו מאפשרת לרבים 'לתפוס מנחה' בדרך לבני ברק או להספיק ערבית בדיוק כשהגיעו מירושלים. צמוד לבית הכנסת קיימת מכולת בה עושים שימוש רבים מהמתפללים.

תחנת האוטובוס צמוד לפא"י. האוטובוסים לאלעד, מודיעין עילית ומרבית האוטובוסים לירושלים – מעבר לכביש | צילום: אמס

בית הכנסת פא"י ברחובות מהווה מגדלור חשוב המפיץ תורה, תפילה וחסד במהלך מרבית שעות היממה. זהו מקום המשמש את הציבור הרחב – מכל גווני הקשת – בנאמנות, והפך במשך השנים לאבן שואבת עבור הקהילה החרדית והדתית בעיר.

כתובת: רחוב עזרא 35, רחובות.

בתוך הסוכה בחצר בית הכנסת | צילום: אמס



תגובות








עוד כתבות שיעניינו אותך

קסם לחיים

תרגיל מיוחד ומטלטל; המתנה שיכולה לשנות לכם את החיים

הרב אריה אטינגר
לצמצם סיכונים

תיעוד חריג: הטרקטור הורס את גדר ההפרדה בכביש 1

אבי יעקב
אחרי הפינוי

תיעוד מצמרר: פורעים ערבים שרפו תפילין וספרי קודש

אלי יעקובוביץ
"סלע על הלב"

"אדם נורמלי לא מעכל את זה; התועבה בטקס עברה כל גבול"

הרב משה בן לולו
12 לוחמי אש נפגעו

9 מוקדי שריפה, 163 צוותי כיבוי פועלים בשטח • כל העדכונים

מערכת אמס
"מכשול חמור"

הרב שלום ארוש מתנגד בתוקף למופע של תלמידו

קובי סגל
צפו

המלון עלה באש: 15 בני אדם נהרגו

שמעון כץ
החקירה נמשכת

הטרגדיה: הותר לפרסום שם הפעוט שנחנק למוות

אלי יעקובוביץ
החרפת המאבק

מחאות סוערות ומחזות חריגים מחוץ ללשכת הגיוס

אלי יעקובוביץ
חשש כבד

שריפה פרצה בהרי ירושלים: הוכרזה מכת אש, תושבים פונו

שמעון כץ
באופן שיטתי

הסיר שלטי חטופים - ונאלץ להתפטר מתפקידו

שמעון כץ
"יש פה מישהו?"

תיעוד דרמטי: מוודאים שאיש לא נשכח ברכבים

אלי יעקובוביץ
על מה ולמה

המשטרה עצרה "זמר מוכר ולהקתו" והרכב נגרר

גדי פוקס
הסכנה בדרכים

תיעוד קשה: רוכב האופנוע התהפך אל הכביש

אבי יעקב
השריפה בעיר החרדית

האש מתפשטת במהירות: פונו בניינים בבית שמש

שמעון כץ
הרוגים ופצועים

הקלטה העליבה את מוחמד: עימותים אלימים בסוריה

אבי יעקב
פנייה חדה

דרמה בלב ים: מטוס הקרב החליק מהסיפון

שמעון כץ
איבוד שליטה

מדינות שולחות סיוע • מצב חסימות הכבישים עקב השריפות

שמעון כץ
הדרמה בעיצומה

תיעוד אווירי מכביש 1: השריפות שנקלטו במצלמות התנועה

גדי פוקס
מחאות סוערות

הדרוזים יצאו למחות: "הגנו על האחים שלנו"

אבי יעקב