שטיבלאך קארו בביתר עילית | צילום: ארי קופרשטוק

במסגרת מגזין החג שלנו על השטיבלאך המרכזיים ברחבי הארץ, הגענו לביתר עילית. בעיר התורה והחסידות יש שטיבלאך רבים, בהם מתקיימים מדי יום מאות מנייני תפילה.

לאחר שסיירנו ברחבי העיר בשעות בהם מתקיימים מרבית המניינים, מצאנו את השטיבלאך המרכזי בגבעה B, החדשה יותר. השטיבלאך המרכזי, המכונה "קארו", נמצא ברחוב דרכי איש 12.

עוד בפרויקט השטיבלאך של 'אמס':

תקנות קפדניות בשטיבלאך: חזן שלא מגלח זקנו ולאחר טבילה

השטיבל בו ספרדים מרגישים בנוח יותר מהחסידים

לזכות ר' ישעיהל'ה: השטיבלאך שבו תמצאו גם ארוחת בוקר

בין הסמטאות: בית הכנסת שבו מתפללים בני השר הפלסטיני

שטיבלאך קארו הוקם לרווחת תושבי העיר על ידי הרב הגאון רבי דוד קארו, שמשמש כרב השטיבלאך מאז הקמתו לפני כעשור. הרב קארו הקים את השטיבלאך ישר במבנה רחב ידיים, ולא בקראוונים, כפי שמקובל בדרך כלל. ב'קארו' היו תמיד 3 חדרי תפילה, בהם היו מתקיימים מנייני שחרית מנחה ומעריב מסביב לשעון, אך עם הזמן, נוסף חדר רביעי בקומה התחתונה, לצד חדר לימוד בו נמסרים גם שיעורי דף היומי והלכה. בנוסף להרחבה בקומה התחתונה, נבנו לפני כשנתיים שני חרדי תפילה נוספים בקומה העליונה, עקב ריבוי המתפללים שגדשו מידיי יום את הקומה התחתונה.

המניינים לתפילת שחרית ב'קארו' מתחילים עם הנץ החמה ונמשכים עד חצות היום, ומייד לאחריהם מתקיימים כמה מניני מנחה גדולה. לאחר מכן השטיבלאך עובר ניקיון מידי יום, וכשעה לפני השקיעה מתחילים להתקיים במקום מנייני תפילת מנחה עד השקיעה, ומייד תפילת ערבית ברצף עד השעות הקטנות של הלילה.

במניין שחרית הראשון עם הנץ החמה מגיעים בדרך כלל אנשים קבועים, שמתחילים את סדר יומם מוקדם. קבלנים, בעלי עסקים, או אנשים שצריכים לצאת לעבודתם מחוץ לעיר. המניין בנץ החמה בדרך כלל לא מלא, ואפשר למצוא מקום לשבת ברווח, ולהתפלל בנחת. משך הזמן של תפילת שחרית ב'קארו' הוא ממוצע, לא מהר מידי ולא לאט מידיי. כ- 25 דקות מהודו ועד לתפילת שמונה עשרה.

מייד לאחר הנץ השטיבלאך מתחיל להתמלא במהירות, כשכל 15 דקות מתחיל מניין שחרית חדש. מאחרי הנץ ועד חצות היום, כל מי שיגיע בכל שעה שהיא, יוכל מייד להניח תפילין ולתפוס מניין, בלי להמתין אפילו דקה, מכיוון שיש שישה חרדי תפילה פעילים, ארבעה בקומה התחתונה ועוד שניים בקומה העליונה. באזור השעות 7:30 עד 10:00 זה שעות השיא, בהם יש מניין בתדירות של כל 10 דקות, ואין כמעט סיכוי למצוא מקום לשבת אם לא באתם כמה דקות לפני תחילת המניין. בדיוק לשם כך, יש כמה שולחנות בחדר הכניסה שנועדו להנחת תפילין.

כאן המקום לציין, כי למרות שהשטיבלאך הורחב ויש בו שישה חדרי תפילה פעילים, אין עדיין ספר תורה בכל שטיבל, מה שגורם לכך שצריך בימי שני וחמישי להעביר את ספרי התורה משטיבל לשטיבל. לאחרונה נתרם לשטיבלאך ספר תורה לזכר קדושי מירון על ידי משפחת אלחדד, אך עדיין מחפשים תורמים שיתרמו ספרי תורה נוספים, אפילו בהשאלה לשטיבלאך.

שטיבלאך 'קארו' | צילום: אמס

בשעה שלפני חצות היום, תנועת המתפללים פוחתת אמנם, אך עדיין תמיד יש מניין לתפילת שחרית, או שמתארגן כזה בשביל אלו האנוסים שלא הספיקו להתפלל עד סוף זמן תפילה. מייד עם הגיע זמן תפילת מנחה, מגיעים למקום הזריזים שמתחילים תפילת מנחה עוד לפני שסיימו את כל מנייני השחרית, מכיוון שכידוע ישנם חסידים רבים שמתפללים גם אחרי חצות היום.

בזמן מנחה גדולה מתקיימים במקום על פי רוב כמה מניינים בו זמנית, הן בשל כך שחדר תפילה אחד קטן מלהכיל את כל המתפללים, והם בשל כך שרבים מבעלי החיוב באים להתפלל מנחה מוקדם בכדי לא להיתקע סמוך לשקיעה עם בעלי חיוב נוספים. לאחר הזמן, בדרך כלל מתקיים במקום מניין מנחה קבוע בשעה 13:00 בצהריים, ואחריו אין משהו מסודר אלא ככל ומתקבצים מניין יהודים לתפילת מנחה, מתקיימת תפילה. לאחר מכן, כשעה לפני השקיעה מתקיימים בשטיבלאך מנייני מנחה בערך כל 10 דקות, כשסמוך לשקיעה ממש, גם חדר הכניסה משמש למקום לתפילה בשל העומס הרב.

מייד עם הגיע זמן תפילת ערבית, מתחילים בדרך כלל תפילת ערבית בכל החדרים, כמעט בו זמנית, ולאחר מכן כל 10-15 דקות מתקיים מניין לערבית, ללא שעות קבועות, כשמאוחר יותר התדירות פוחתת בהדרגה לפי כמות המתפללים. כלל תושבי העיר יודעים, שמניין המעריב האחרון בעיר הוא ב'קארו'. כך שגם בשעה 02:00 בלילה, יש סיכוי טוב להגיע לשטיבלאך ולמצוא מניין שהתחיל, או להיות העשירי למניין שמנסים לארגן. אגב, בזמני התפילות בשטיבלאך כתוב שיש מניינים עד עלות השחר.

חזית שטיבלאך 'קארו' בביתר עילית | צילום: אמס

מלבד מנייני התפילה ישנו חדר אחד שמוקדש ללימוד תורה. בשעות הבוקר רבים מגיעים להשתתף בשיעורי דף היומי והלכה במקום, לפני או אחרי התפילה כל אחד כמנהגו, ובמהלך היום תמיד אפשר למצוא שם לומדים, כשבמקום ספרייה גדולה ומכובדת.

בשל היותו השטיבלאך המרכזי והנוח ביותר בעיר, לא אחת אפשר לראות בו גם את תושבי הגבעה השנייה, בעלי הרכבים שמעדיפים לנסוע כמה דקות בכדי להתפלל במקום רחב ידיים עם מניינים מסביב לשעון.

עקב היותו השטיבלאך המרכזי של העיר, שטיבלאך 'קארו' זוכה לארח גם דמויות ססגוניות ומעניינות, ולא פעם הדביקו לו את הכינוי "הזיכרון משה של ביתר". אחת הדמויות הבולטות מבאי השטיבלאך הוא 'אברהם המשמח', חסיד סלונים עליז, שמוכר מאולמות האירועים שם משמש כמלצר "היימישע", שמוסיף שמחה בכל מקום אליו הוא מגיע. אברהם המשמח נמצא בשטיבלאך בכל שעות הבוקר, הצהריים והלילה לאחר עבודותו.

אברהם המשמח | צילום: אמס

גם מי שלא מתפלל תדיר ב'קארו' יתקשה לפספס את אברהם המשמח. לעיתים הוא מגיע עם מפוחית, או חפץ משמח אחר, ולעיתים משמח את הציבור בכישרונו הרב בו ניחן משמיים. אם אתם שומעים למשל תקיעת שופר בשלהי חודש אייר, ובטוחים שאלול עדיין לא הגיע, זהו סימן מובהק שאברהם המשמח כבר בשטח. אל תטעו הוא לא באמת תוקע בשופר, הוא מתעטף בטלית ובידיו עושה צורת שופר ותוקע מגרונו, בצורה שלא תוכלו להבדיל בין תקיעת שופר אמיתית לשופר הסמוי של אברהם המשמח. זהו רק אחד מיני צורות רבות בה אברהם המשמח משמח את ציבור המתפללים. אם תשמעו למשל קולות של בעלי חיים או כלי נגינה, גם תוכלו לדעת שאברהם המשמח באזור. בנוסף לכשרונו הרב בחיקויים, הוא גם צייר מוכשר שמעטר מידי פעם את הקירות עם יצירותיו הנפלאות.

ואחרי שסיימנו לסקר את העיקר, נפנה גם לחלק ההכנות לתפילה ולחלקים הגשמיים שיש ב'קארו'. מה שהופך את 'קארו' למקום מרכזי היא ללא ספק העובדה שיש בו את הכל, מקווה, חנייה, 'קאווע שטיבל' וחדר אוכל על שם רבי ישעי'ה מקרעסטיר.

נתחיל מהמקווה. מתחת השטיבלאך ישנו מקווה רחב ידיים, שיכול להכיל בו זמנית לפחות 100 איש, ברווח. המקווה הענק נבנה כארבע שנים לפני השטיבלאך, כך שרבים הכירו את המקום דרך המקווה. המקווה מסובסד על ידי עיריית ביתר עילית ומנוי חודשי עולה 50 שקלים, ויש אופציה להוסיף עוד 50 שקלים ולקבל גם מגבת נקייה וסבון מיידי יום.

במקווה ישנם 3 בורות טבילה גדולים, וכ- 25 מקלחות. כמובן החלוקה היא לקר, חם, ופושר, כשהבור הפושר גדול יותר מהאחרים בו עוברים מרבית הטובלים. המקווה חדשני ומרווח, ועובר ניקוי יסודי בכל לילה. מכיוון שהוא מסובסד על ידי העירייה הכניסה היא מלפני הנץ ועד 13:30 בצהריים, ומעבר לשעות אלו כניסה תעלה 20 שקלים. ישנה אפשרות לוותר על הסבסוד לשלם מחיר מלא, ולהיכנס בכל שעות היום מלבד השעות בו המקווה עובר ניקיון. למי שאין מנוי, טבילה חד פעמית תעלה 10 שקלים, ובתופסת מגבת וסבון 15 שקלים. ביום שישי פועלת מחוץ למקווה חנות לממכר מוצרי שבת, שפתוחה בליל שישי, וביום שישי מהבוקר ועד זמן הדלקת נרות.

עוד בפרויקט השטיבלאך של 'אמס':

תקנות קפדניות בשטיבלאך: חזן שלא מגלח זקנו ולאחר טבילה

השטיבל בו ספרדים מרגישים בנוח יותר מהחסידים | סקירה

ולגזרת החנייה. שטיבלאך 'קארו' נמצא בין שני בנייני מגורים, כך שהחניות של הבניינים משמשות את המתפללים. מול השטיבלאך ישנו חניון קטן, לחמישה עשר רכבים פחות או יותר, תלוי מאוד ברמת ההתחשבות של החונים. בשעות השיא בבוקר, מי שגר קרוב יעדיף לבוא ברגל מכיוון שאפשר לעמוד ולחכות כמה דקות עד שמישהו יוצא. וגם אם אתם בכושר ומוכנים ללכת חצי רחוב ברגל, גם אז לא בטוח שתמצאו חנייה פנויה, כי יש עוד אנשים בכושר שכבר עשו זאת.

אם מסתכלים על המכלול, החנייה זה עקב האכילס של המקום, אך גם אם הנהלת השטיבלאך הייתה מאוד רוצה, אין איפה לבנות במקום חניות נוספות, והמתפללים נאלצים להסתדר עם מה שיש.

חניתם? טבלתם? התפללתם? יופי. זה לא הכל. שטיבלאך 'קארו' מייסודו של הרה"ג ר' דוד קארו, דוגל בחלוקת אוכל ושתייה חינם לכל דכפין, כצוואתו של האי חסידא ופרישא רבי ישעי'ה בן רבי משה מקרעסטיר זיע"א. בשטיבלאך פועל חדר קפה – "קאווע שטיבל", בו ניתן להכין קפה ללא תשלום מהנץ החמה ועד אחרי מנייני המנחה הראשונים. הקפה אמנם חינם אך רק בכוס פלסטיק רגילה. באם תרצו כוס קרטון, תצטרכו לשלם 10 אגורות לקופת השטיבלאך. חדר הקפה מציע בדרך כלל שני סוגי קפה, מגורען ונמס, ותמיד יש חלב בשפע.

חדר הקפה ב'קארו' | צילום: אמס

ממול חדר הקפה פועל המטבח של ר' ישעיל'ה – "ר' ישיעל'עס קאך" שם מוגשת מידי יום ארוחת בוקר לכל דיכפין. המטבח של ר' ישעי'לה מעוצב באופן מיוחד, כך שעל הקירות ישנה הדפסה של ציונו של הצדיק בדיוק כפי שהוא נראה בעיירה קרעסטיר שבהונגריה. על קיר נוסף מודפסות כמה מאמרותיו של הצדיק בענייני הכנסת אורחים וחלוקת אוכל ליהודים. בתפריט מידי בוקר יש לחם פרוס, ירקות, טחינה, חומוס, חריף, ביצים קשות, ולפעמים גם טונה ועוד תוספות. ביום שישי במקום לחם פרוס יש חלות, ובראש חודש בדרך כלל יש שידרוג, עם גבינה צהובה ומעדנים.

החידוש בשטיבלאך 'קארו' שקיים במקומות בודדים בלבד, הוא היותו שטיבלאך פעיל גם בשבתות וימים טובים. בתחילה היה מניין אחד בלבד בשבת בבוקר, המניין בהשתתפות הרב, אך מלפני כשש שנים מתקיימים במקום מידי שבת כשלושים מניינים לשחרית קריאת התורה ומוסף, וכולם מלאים עד אפס מקום. הנהלת השטיבלאך דאגה לבעל קורא וגבאי קבוע לשבתות בשביל שהכל יתנהל בצורה מסודרת. יודעי דבר מספרים שהמניין האחרון של שחרית ומוסף יכול להתחיל גם אחרי השעה 12:00, ומייד לאחריו יש גם תפילת מנחה לאלו הרוצים לנוח עד ועד בכלל.

למרות שהרחבנו בשאר הכתבה על גבאי השטיבלאך בארץ, כאן נמנענו מלעשות זאת עקב כך שהדבר עלול לעורר אי אילו מחלוקות שהיו בשנה האחרונה סביב הגבאות בשטיבלאך המרכזי בעיר, אך נציין כי היום שני אברכים יראים ושלמים משמשים כגבאי השטיבלאך ומנהלים אותו ביד רמה תחת הנהגתו של הרב הגאון רבי דוד קארו.

עקב כל האמור, שטיבלאך 'קארו' הפך בזמן יחסית קצר לשטיבלאך המרכזי של העיר ביתר עילית, שלוקח ללא ספק את המקום הראשון הן בנוחות, הן בזמינות המניינים ובכל יתר הפרמטרים.



תגובות








עוד כתבות שיעניינו אותך

חשש כבד

שריפה פרצה בהרי ירושלים: הוכרזה מכת אש, תושבים פונו

שמעון כץ
הדרמה בעיצומה

תיעוד אווירי מכביש 1: השריפות שנקלטו במצלמות התנועה

גדי פוקס
פנייה חדה

דרמה בלב ים: מטוס הקרב החליק מהסיפון

שמעון כץ
אחרי הפינוי

תיעוד מצמרר: פורעים ערבים שרפו תפילין וספרי קודש

אלי יעקובוביץ
השריפה בעיר החרדית

האש מתפשטת במהירות: פונו בניינים בבית שמש

שמעון כץ
באופן שיטתי

הסיר שלטי חטופים - ונאלץ להתפטר מתפקידו

שמעון כץ
קסם לחיים

תרגיל מיוחד ומטלטל; המתנה שיכולה לשנות לכם את החיים

הרב אריה אטינגר
על מה ולמה

המשטרה עצרה "זמר מוכר ולהקתו" והרכב נגרר

גדי פוקס
צפו

המלון עלה באש: 15 בני אדם נהרגו

שמעון כץ
החרפת המאבק

מחאות סוערות ומחזות חריגים מחוץ ללשכת הגיוס

אלי יעקובוביץ
"יש פה מישהו?"

תיעוד דרמטי: מוודאים שאיש לא נשכח ברכבים

אלי יעקובוביץ
"מכשול חמור"

הרב שלום ארוש מתנגד בתוקף למופע של תלמידו

קובי סגל
הסכנה בדרכים

תיעוד קשה: רוכב האופנוע התהפך אל הכביש

אבי יעקב
12 לוחמי אש נפגעו

9 מוקדי שריפה, 163 צוותי כיבוי פועלים בשטח • כל העדכונים

מערכת אמס
מחאות סוערות

הדרוזים יצאו למחות: "הגנו על האחים שלנו"

אבי יעקב
לצמצם סיכונים

תיעוד חריג: הטרקטור הורס את גדר ההפרדה בכביש 1

אבי יעקב
"סלע על הלב"

"אדם נורמלי לא מעכל את זה; התועבה בטקס עברה כל גבול"

הרב משה בן לולו
הרוגים ופצועים

הקלטה העליבה את מוחמד: עימותים אלימים בסוריה

אבי יעקב
איבוד שליטה

מדינות שולחות סיוע • מצב חסימות הכבישים עקב השריפות

שמעון כץ
החקירה נמשכת

הטרגדיה: הותר לפרסום שם הפעוט שנחנק למוות

אלי יעקובוביץ