בינה מלאכותית. אילוסטרציה

בתוכנית 'עניין משפחתי' בהגשת רחל פסטג, התארחה ברכי שגב, פסיכולוגית בהתמחות קלינית, לשיחה מרתקת ומעוררת מחשבה על התופעה המתפשטת של שימוש בצ'אט GPT ובינה מלאכותית (AI) כתחליף לתמיכה נפשית. בעוד הצ'אט המלאכותי כובש תחומים רבים – ממתכונים ועד ייעוץ – שגב מזהירה מפני הסכנות שבו, במיוחד כאשר הוא משמש כתחליף למטפל אנושי. דבריה, מלאי רגש ותובנה, חושפים את הפיתוי המתעתע של ה-AI ואת הצורך הקריטי בזהירות, תוך הדגשת החשיבות של קשר אנושי אמיתי בתהליך הטיפולי.

שגב פתחה בהצגת יתרונותיו הברורים של ה-AI, שהפכו אותו לכלי פופולרי כל כך. "הוא נגיש, זמין בכל רגע, וגם חינמי," אמרה, והוסיפה כי אנשים מחפשים "מישהו שיגיד להם מה נכון ומה לא." היא סיפרה על תופעה שבה אנשים משתמשים בצ'אט GPT לא רק למתכונים או משימות יומיומיות, אלא גם כתחליף לתמיכה נפשית. "אני שומעת על מקרים שבהם אנשים ניזוקו כתוצאה מהתמכרות לתמיכה הנפשית שהצ'אט יכול לתת," הזהירה, והדגישה כי "כל עוד זה נגמר במתכונים, הכל בסדר," אך הבעיה מתחילה כאשר הוא מחליף איש מקצוע.

הפיתוי הגדול של ה-AI, לדברי שגב, טמון ביכולתו לחקות אנושיות בצורה מתעתעת. "הוא כל כך אנושי," הודתה, וסיפרה על רגע שבו חשה שהיא "מציקה" לו יותר מדי, כאילו היה אדם. "אמרתי לעצמי, תעזבי, תשאירי למחר, אל תציקי לו יותר," הוסיפה בחיוך. היא ציינה כי ה-AI נוטה לחנף בצורה מוגזמת: "הוא יגיד לך, 'איזה חשיבה יצירתית, וואי, איזה חומרים מעולים יש לך,' בלי שום קשר… ואם את צריכה עוד משהו, אני תמיד כאן בשבילך." תגובות כאלה, לדבריה, יוצרות תחושה כוזבת של קרבה ואמפתיה, שמושכת במיוחד אנשים ש"ניזונים ממחמאות ומחפשים אהבה מדומיינת."

שגב התמקדה בסכנות המרכזיות של השימוש ב-AI כתחליף לטיפול נפשי, והדגישה את היעדר הגבולות כבעיה המרכזית. "חוסר הגבולות הוא הדבר הראשון שקופץ סביב ה-AI," אמרה. בניגוד לטיפול אנושי, שבו נוצרת "בועה סטרילית של 50 דקות אחת לשבוע" שמאפשרת התבוננות פנימית עמוקה, ה-AI זמין תמיד, מה שמוביל להתמכרות ולתלות. "הוא מתעתע כי החוויה היא שאת מדברת עם מישהו שמרגיש אותך ומדייק אותך, עם תשובות מחוכמות," הסבירה, אך הזהירה כי "הוא לא רואה אותך – לא את המצב שלך, לא את הבעות הפנים, לא את הדמעה או החיוך."

הסכנה הגדולה, לדברי שגב, היא שה-AI "כלוא אנשים בדעתם." היא הסבירה כי אנשים המחפשים טיפול זקוקים לשינוי ולהעמקה, ולא לחיזוק הדפוסים הקיימים. "בטיפול אנחנו שואפים להרחיב, להעמיק את ההתבוננות על העצמי, לא להתמקד בידוע… אנשים באים כדי לשנות, לצאת מהמקום שלהם," אמרה. לעומת זאת, ה-AI מחזק את מה שהמשתמש כבר חושב, במיוחד עבור "אנשים עם קשיים בוויסות רגשי, שמתבצרים בעמדה שלהם כשה-AI עוזר להם לחשוב כמו שהם רוצים." התוצאה עלולה להיות התבצרות במקום התפתחות.

אחד ההבדלים המרכזיים בין טיפול אנושי ל-AI, לדברי שגב, הוא היכולת של מטפל ליצור קשר מיטיב וללמוד מטעויות. "70% מהצלחה טיפולית מוסברת על ידי יצירת קשר מיטיב עם המטפל," ציינה, והוסיפה כי ה-AI "יוצר קשר בצורה לא מובחנת… הוא עף עליך ואתה הדבר הכי טוב, עוד לפני שהוא יודע מי אתה." היא הדגישה כי בטיפול אנושי, טעויות – או "כשל אמפתי" – יכולות להפוך לנקודות צמיחה. "כשיש כשל, אנחנו לוקחים אחריות, מדברים עם המטופל ואומרים, 'נכון, היה פה משהו שלא היה צריך לקרות.' ממנפים את זה לקפיצות טיפוליות," הסבירה, והשוותה זאת ליחסים בין הורה לילד או בזוגיות, שבהם התנצלות מחזקת את הקשר. לעומת זאת, "ה-AI לא יכול להחזיק טעות… בטח שלא נצמח מזה".

שגב הזהירה כי במקרים קיצוניים, כמו מצבי אובדנות, ה-AI עלול להיות מסוכן. "איש מקצוע יכול לזהות שבן אדם נמצא בסכנה וידע מה לעשות. ה-AI לא יכול לזהות, ואין לו פתרונות," אמרה. היא ציינה כי גם כאשר ה-AI מזהה סכנה וממליץ לפנות לעזרה, הוא אינו מספק את המענה המיידי והמקצועי שמטפל אנושי יכול לתת.

למרות הביקורת, שגב הודתה כי ה-AI יכול להיות לעזר בתחומים מוגבלים, כמו טיפול התנהגותי-קוגניטיבי (CBT). "יש אפליקציות שפותחו עוד לפני עידן ה-AI שעזרו לאנשים עם פוסט-טראומה או חרדה, למשל להפחית הימנעות מהתנהגויות מסוימות," אמרה. עם זאת, היא הדגישה כי גם כאן יש צורך בליווי של איש מקצוע כדי למנוע תלות או שימוש לא מבוקר. "אם מחליטים לעשות את זה, שיהיה איש מקצוע בצד שיראה שזה לא הולך לאיבוד," הזהירה.

שגב סיכמה את השיחה בקריאה לזהירות ובדגש על החשיבות של קשר אנושי בטיפול נפשי. "אם אתם רוצים מתכון לעוגה, זה בסדר שה-GPT ימצא לכם מתכונים… אבל כשמדברים על הנפש, צריך להיות מאוד זהירים," אמרה. היא הדגישה כי טיפול אמיתי יוצר "הפנמות מיטיבות" שמאפשרות למטופל לפתח דיאלוג פנימי ולצמוח. "בטיפול, מטופלת יכולה לומר, 'חשבתי מה היינו אומרות על זה.' יש דו-שיח פנימי… ב-AI אין את זה, ואנחנו לא יכולים לסמוך עליו," סיכמה. היא קראה למאזינים להעדיף מטפל אנושי על פני מכונה, וציינה בחיוך: "מי שלא יודעת על מה אנחנו מדברות, זה בסדר גמור. אפשר לחיות גם בלי זה."

האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'עניין משפחתי' בהגשת רחל פסטג ב'קול חי':











עוד כתבות שיעניינו אותך

אל תחמיצו

שולמלייכם בשעה חדשה: זה מי שמגיע להתארח

קובי ברומר ומנדי וייס
עדות מחרידה

"המחבלים אמרו לנו: תבחרו מי ימות ומי יקבל כדור בברך"

פנחס בן זיו
צפו

התבססות נוספת ביו"ש: תחנת כוח של ממש

פנחס בן זיו
ירה תשובות

נחשף בשידור חי: מי ניסה לשחד את משה קליין

קובי ברומר
תיעוד מהמפגש

נתניהו לאלופים: "הפעולה באיראן תירשם בדפי ההיסטוריה"

קובי אליה
כך הושגה ההפתעה

מערכת הביטחון חשפה את איראן: לוויינים, AI ומל"טים

קובי פינקלר
מרגש

"רווח והצלה" • השיר שליווה את הטייס לאיראן

קובי סגל
צפו בתיעוד

תועד במצלמות: המרדף הדרמטי אחרי האופנוע

אבי יעקב
האזינו

העזתי הודה: החלאות בחמאס עושים זאת, לא אף אחד אחר

קובי פינקלר
אחרי הניצחון

הרמטכ"ל בסוריה: "לשמור על דריכות גבוהה"

קובי פינקלר
צפו

הזמר הודה: "הבנתי כמה אני מכור לטלפון"

אבי יעקב
הערב זה קורה

המחאות הסוערות: נאומו הנוקב של הח"כ המיתולוגי

מערכת אמס
מרתק

החסיד שהוציא חיוך נדיר מהאדמו"ר נחשף

קובי סגל
מפתיע

אבנר נתניהו שינה את שמו ל'אבי אבנר סגל'

אבי יעקב
תיעוד דרמטי

השוטרים זינקו תוך כדי מרדף וניפצו את הרכב

אבי יעקב
חדשות התעשייה

שירים חדשים, אלבומים והפקות מוזיקליות מרגשות

פסח בא גד
צפו בדברים

"אפגש עם טראמפ ובכירים נוספים, יש דברים לסגור"

שלמה ריזל
"כל טיל מדויק"

הפגיעה בבני ברק: "מבנה שבנו אותו בשבת"

נתי קאליש
דיון סוער

השופטים בעימות: "מותר לנתניהו לחלוק על היועמ"שית"

שמעון כץ
צפו בתיעודים

הלחימה בעזה מתרחבת: כוחות חדשים נכנסו לעזה

קובי פינקלר