הקלידן והזמר שמחה אברמצ’יק, שנמצא בימים אלו במסע הופעות חובק עולם, העלה שאלה הלכתית במהלך עצירת ביניים בעת שהותו בטרקלין בשדה התעופה בסין – שאלה פשוטה לכאורה, שהפכה בתוך שעות לוויראלית וגררה מאות תגובות, פסקי הלכה מנוגדים ואפילו עצות מפתיעות לשינויי מסלול טיסה.
מה עושים עם ספירת העומר כשחוצים את קו התאריך?
לדבריו, “אני טס מסין, שם עכשיו שבע שעות קדימה מישראל, לארצות הברית – שבע שעות אחורה. בעצם אני חוזר בזמן – איך אני סופר את העומר?”
עוד באתר:
בסרטון שפרסם מהלונג’, סיפר אברמצ’יק בכנות: “ספירת העומר – אני הולך לספור פה (בסין) את הספירה, וכשאגיע לארה”ב, כולם עדיין על הספירה של אתמול. מה עושים? לספור שוב? לדלג? להמשיך?”
בין מאות התגובות שקיבל, בלטו שתי גישות הלכתיות ברורות: גישת חב”ד (על פי הרבי מליובאוויטש): ממשיכים לספור לפי המקום ממנו יצאת, גם אם הגעת למדינה שבה הספירה עוד לא התחילה. וגם, גישת רוב הפוסקים (הרב שלמה זלמן אויערבאך, הרב עובדיה יוסף, הרב משה פיינשטיין): סופרים לפי המקום שבו אתה נמצא, אך ללא ברכה – מחשש ברכה לבטלה.
אברמצ’יק בחר בסופו של דבר לשאול את אביו – תלמיד חכם מוכר – ולנהוג כשיטת הפוסקים: להמשיך לספור לפי המקום אך בלי ברכה. “זו נקודה רגישה – לא רציתי להגיע למצב שאחגוג שבועות יום אחד אחרי כולם,” אמר בשידור עם מנחם טוקר.
עוד טען אברמצ’יק כי רבנים בכירים מחב”ד בחרו לעקוף את הבעיה… פשוטו כמשמעו: “הם עשו קונקשן באירופה רק כדי לא לעבור את קו התאריך ולשמור על רצף הספירה. כל זה – בשביל ברכה אחת!”
בשיחה סיכום עם מנחם טוקר, סיכם אברמצ’יק את ההתרשמות שלו מהתגובות שקיבל: “זה מה שמדהים – הכוח של עם ישראל. אתה מעלה סרטון קטן, ופתאום כל הקבוצות, כל הפוסקים, כל הזרמים – כולם מגיבים, עונים, שולחים מקורות, פוסקים, ומאירים את הסוגיה מכל כיוון. זה פשוט מרגש.”
לסיום, נשאל הרב רועי מושקוביץ על הסוגיה ואישר את ההבחנות: “ההלכה נוטה להמליץ להימנע מטיסות שחוצות את קו התאריך, כי זה מבלבל את רצף הספירה. ואם כבר חצית – תספור בלי ברכה, או תכוון לפי המקום. אבל בלי להסתבך – פשוט תתייעץ מראש.”
האזינו לשיחה המלאה מתוך 'זמן אוויר' עם מנחם טוקר ב'קול חי':