
בשיחה מרגשת בתוכנית "עניין משפחתי" עם רחל פסטג ב"קול חי", לקראת ערב ראש חודש סיוון, שיתפה אפרת ברזל, מגישת 'עומקא דליבא', תובנות על תפילת השל"ה הקדוש ועל חינוך ילדים כבעלת תשובה.
תפילת השל"ה, המיוחסת לרבי ישעיהו הורוויץ (השל"ה הקדוש), נאמרת בערב ראש חודש סיוון ומבקשת ברכה לצאצאים ולשידוכים. פסטג פתחה: "כולנו מכירים את התפילה הידועה של השל"ה הקדוש, תפילה על הילדים." היא בחרה בברזל לשיחה: "אמרתי, אני רוצה את אפרת ברזל על תפילת השל"ה, דווקא מהמקום של חזרה בתשובה."
ברזל, שהגיעה לאולפן במהלך ברית לנכדה, שיתפה: "הרגשתי משהו אלוקי בשאלה שלך, שחידדה לי עניין גדול." היא סיפרה: "במשך שנים בתל אביב… התפללתי את השל"ה עם דמעות, במיוחד על שידוכי הילדים." היא הוסיפה כי בתה, שירה, התארסה עם צאצא של השל"ה: "התפילות כל כך נשמעות, עלינו לדעת יותר ממה שאנחנו חושבות."
עוד באתר:
השאלה המרכזית בראיון הייתה כיצד בעלי תשובה, שלא גדלו בבית תורני, יכולים לחנך ילדים לתורה ולהתפלל את תפילת השל"ה. אפרת השיבה: "כשאתה בעל תשובה צעיר, אתה מסתכל על אנשי תורה שגדלו דורות בתורה, ואתה לא אמור לדעת איך מגדלים בית של תורה". היא סיפרה על הרצאה שנשאה באחיסמך: "אמרתי לקהל, איך אני ארצה על בית של תורה כשאני לא יודעת מה זה? אני יכולה לדבר על בית של אהבת תורה, שמחת תורה, רגש לילדים".
התובנה המרכזית שלה הייתה מהפכנית: "בית של בעלי תשובה שמבקש תורה, יש בו לא פחות מבית של תורה של דורות… ילדים, בטח בדור הזה, מלמדים אותנו על בית של תורה". היא הסבירה: "ילד של בעלי תשובה גדל בגן של יראי שמים, בישיבה, בסמינר. כשהוא חוזר הביתה עם ידע שלא היה לך – כי גדלת בתיכון בהרצליה – תלמד ממנו. אם ילדה מחדדת מצווה ואומרת, 'אימא, לא ככה, למדנו בכיתה שככה', אל תהיי עסוקה בלהיות ההורה הבוגר שיודע הכל. תגידי, 'וואו, ככה הרב לימד אותך? תן לי עוד מזה'".
אפרת הדגישה את החשיבות של הערכה לידע התורני של הילדים: "כשהילד מרגיש שהוא מביא תורה הביתה, הוא מרגיש אדם רוחני, בעל בית על התורה. זה נותן לו ביטחון עצמי תורני". היא הציעה גישה מעשית: "כשאת יוצאת מהבית, תגידי לבן שלך, 'תברך אותי שיהיה לי שידור טוב עם רחל פסטג'. הילד מבין שהוא אחראי על התורה בבית, שזה תפקיד משמעותי. הבית עומד בזכות התורה שלו".
היא הוסיפה: "ילדים, גם בבתים של תורה מבית, זועקים שיקשיבו להם, שיתנו להם מקום, ולא ירדו על ה'מינוס תורה' שבהם. בתפילת השל"ה אנחנו מכוונים לקבלת התורה, אבל זה לא רק לתת לדור הבא – הילדים מלמדים אותנו. זה כמו משכנתה הפוכה: הם מלמדים אותנו, ואנחנו לומדים מהם".
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'עניין משפחתי' בהגשת רחל פסטג ב'קול חי':