
לקראת החגים, משרד החקלאות וביטחון המזון מפרסם את נתוני הצריכה של המאכלים העולים על שולחן החג: דגים, עוף, בשר בקר, רימונים, תפוחי עץ ויין. הנתונים חושפים עלייה משמעותית בצריכה לקראת החגים, ומשקפים את ההעדפות הקולינריות של התושבים בישראל. אז כמה דגים נאכל, כמה רימונים נקלף וכמה יין נשתה בחגים הקרובים?
הישראלי הממוצע צורך כ-9 ק"ג דגים בשנה (כ-180 גרם בשבוע), כאשר 25% מהם טריים. נתון זה מתייחס ל'דג אכיל' (מפולט). בשבוע שלפני ראש השנה, הצריכה ברשתות השיווק מזנקת ב-47%, עם העדפה ברורה לאמנון (43%) וסלמון (34%). בשנת 2024, אספקת הדגים בישראל הגיעה ל-92 אלף טון, עלייה של 67% לעומת 2014. כ-94% מהדגים מיובאים, בעיקר קפואים, ואילו 5.5 אלף טון מגיעים מחקלאות המים המקומית, שמייצרת דגים טריים בבריכות (90%), מתקנים אינטנסיביים (8%) וכלובים בים (2%). משרד החקלאות מעודד צריכת דגים טריים ישראליים, הידועים באיכותם הגבוהה. בהשוואה לעולם, צריכת הדגים בישראל (20 ק"ג דג שלם לנפש) מעט נמוכה מהממוצע העולמי (20.8 ק"ג), גבוהה ממדינות אפריקה (9.6 ק"ג) ונמוכה מאסיה (24.7 ק"ג).
צריכת בשר הבקר בישראל עומדת על 19.1 ק"ג לנפש בשנה, עלייה של 8% מ-2023, כאשר 52% ממנו קפוא מיובא, 19% מצונן מיובא ו-29% טרי משחיטה מקומית. בחגים, הביקוש לבשר מזנק ב-64% בהשוואה לתקופה רגילה. רפורמות בייבוא, כמו הסרת מכס על בשר מצונן והארכת חיי מדף, הגדילו את ההיצע ממדינות כמו פולין ואירלנד. בהשוואה לעולם, צריכת הבשר בישראל גבוהה מהממוצע ב-OECD (13.4 ק"ג), אך נמוכה מארגנטינה (33.1 ק"ג) וארה"ב (23.3 ק"ג).
עוד באתר:
צריכת העוף, לעומת זאת, ממקמת את ישראל בחזית העולמית עם 49 ק"ג לנפש בשנה, לעומת ממוצע עולמי של 21.8 ק"ג. בחגים, הצריכה עולה ב-29%, כאשר 590 מגדלי עוף מקומיים מספקים את רוב התוצרת. בהשוואה, ארה"ב (34.9 ק"ג) ופרו (33.1 ק"ג) נמצאות אחרי ישראל בצמרת.
יבול הרימונים בישראל לשנת 2024/2025 מוערך ב-40,000 טון, כאשר הצריכה הממוצעת עומדת על 3.5 ק"ג לנפש. בשבוע שלפני החג, נמכרים 15% מכלל הרימונים השנתיים, המשווקים כפרי שלם או כגרגרים מוכנים. ענף הרימונים, המונה 19,000 דונם מטעים, התרחב משמעותית בזכות מכונת פריטה שפיתח מכון וולקני, המאפשרת ייצור מיץ, שיכר, גלידות ומוצרי קוסמטיקה. הזנים הפופולריים כוללים "עמק", "עכו", "שני" ו"וונדרפול", לצד הזן החדש "נטע" שמבשיל כבר ביולי
הישראלי הממוצע צורך 14.1 ק"ג תפוחים בשנה, כאשר בחגים הצריכה מזנקת ב-74%. יבול התפוחים ב-2024 עמד על 65,000 טון, וצפוי לרדת ל-60,000 טון ב-2025. כ-90% מהתפוחים מגודלים בגליל ובגולן, והשאר מיובאים מאיטליה, ארה"ב וצרפת. הזנים המובילים הם "סמיט", "חרמון סטרקינג", "מוזהב", "פינק קריספי" ו"גאלה". בהשוואה, סין מובילה את ייצור התפוחים העולמי עם 48 מיליון טון, ואחריה האיחוד האירופי (11 מיליון).
צריכת היין בישראל נמוכה יחסית, עם 6 ליטרים לנפש בשנה, לעומת 46 ליטרים בצרפת ו-51 בפורטוגל. עם זאת, מגמת עלייה נרשמת בצריכת יינות לבנים ומבעבעים. ייצור היין המקומי, המופק מ-47,000 טון ענבים על 65,000 דונם, מסתכם ב-45 מיליון בקבוקי יין ו-11 מיליון בקבוקי תירוש. זנים כמו קברנה סוביניון ומרלו שולטים, ויינות ישראליים זוכים להכרה בינלאומית, עם יצוא של 65 מיליון דולר ב-2024, בעיקר לארה"ב.